MrozenWysłany: Pon Lut 25, 2008 8:39 pm O trzech pierwszych wiem niewiele. Ten czwarty (sądząc z miejsca na którym znajduje się napis - szafka energetyczna oświetlenia ulicznego) to św. Maksymilian Maria Kolbe.
"Św. Maksymilian Kolbe - patron energetyków
Pragniemy Państwa poinformować, że Agencja Promocji Energii, razem z firmą Opolmedia, przy ścisłej współpracy z duszpasterskim środowiskiem energetyków, przygotowuje albumową publikację poświęcona św. Maksymilianowi, patronowi energetyków.
Książka pt. "Św. Maksymilian Maria Kolbe - patron energetyków" jest pierwszą publikacją ilustrującą orędownictwo tego świętego naszych czasów. Św. Maksymilian Kolbe jest patronem wszystkich energetyków zajmujących się produkcją energii elektrycznej i ciepła – przesyłem i dystrybucją.
Książka-album ukazuje się w 65. rocznicę męczeńskiej śmierci o. Maksymiliana Kolbego w obozie Auschwitz oraz w kilka miesięcy po nawiedzeniu tego miejsca przez Ojca św. Benedykta XVI. Otwiera ją rozmowa z ks. prof. abp. Alfonsem Nossolem, poświęcona osobie i świętości gwardiana z Niepokalanowa.
Druga część poświęcona jest duchowemu wymiarowi orędownictwa św. Maksymiliana Marii Kolbego wśród energetyków.
Dużo miejsca w książce zajmuje opracowanie nt. materialnych przykładów kultu św. Maksymiliana, w których odnosi się m. in. do genezy 200 tablic i
trzech pomników (Elektrownia Turów, Elektrownia Łagisza i Rejon Energetyczny Garwolin) poświęconych patronowi energetyków.
W książce-albumie znajdzie się również wiele archiwalnych fotografii z życia św. Maksymiliana oraz najnowszych z Niepokalanowa, Łambinowic i innych mniej znanych miejsc kultu Patrona energetyków.
Album zostanie wydany w sierpniu br. na tegoroczną pielgrzymkę energetyków, elektryków i elektroników na Jasną Górę. Wychodząc naprzeciw licznym zapytaniom i płynącym już zamówieniom na książkę-album, Agencja Promocji Energii uruchomi po ukazaniu się wydawnictwa indywidualną sprzedaż wysyłkową. Każdy chcący nabyć książkę-album musi wypełnić załączone ZGŁOSZENIE. Koszt jednego egzemplarza wynosi 48 zł plus koszty wysyłki za pobraniem pocztowym. "
Pogrubiłem akcent sudecki.
Z
http://www.ape.org.pl/dd.php?aid=3